Köyhän lompakolle

 

 

Tänään Kaarinan valtuusto kokoontuu omaan teatteriinsa. Se keskustelee, väittelee ja ehkä äänestää, mutta lopulta jollain tavoin hyväksyy ensi vuoden talousarvion. Tämä näytös on jokavuotinen, mutta joka vuonna ei kuitenkaan nosteta tuloveroprosenttia.

Nyt veroa nostetaan ja lisäksi  nostetaan reippaasti. Kyse on siitä, että osa päättäjistä ajattelee tämän olevan oikeutettua, eettisesti oikein ja taloudellisesti kestävää. Mutta näin yksinkertaista asia ei ole. Tuloveroprosentin nostossa poliitikot päättävät mennä toisen lompakolle.

Se on toki juridisesti oikein, mutta onko se eettisesti tai taloudellisesti oikeutettua tai mielekästä? Kunnallisveron maksaa jokainen, jolla on riittävästi verotuloja. Varakkaimmille 0,5 prosentin nosto voi olla pois sijoittamisesta tai seuraavan ulkomaanmatkan tuliaisista. Sekään ei tietysti ole hyvä asia, heilläkin on oikeus omaan rahaansa.

Mutta keskiluokkaiselle tai alemman tuloluokan edustajalle tuloveroprosentin nosto merkitsee vähemmän käytettävää jokapäiväiseen elämään. Se ei ole pois sijoittamisesta, vaan ruoka-annoksista, lasten harrastuksista jne.

kaksieuroa

 

Miksi jotkut poliitikot katsovat silti, että kunta on oikeutettu rakentemaan saunan tai kattamaan urheilukentän katsomon sen sijaan, että ihmisille annetaan mahdollisuus käyttää heidän oma rahansa jokapäiväiseen elämään?

Tänä taloudellisesti tiukkana aikana pitäisi huolehtia siitä, että veroilla ei rakasteta asukkaita hengiltä ja viedä heiltä mahdollisuuksia hallita omaa elämäänsä. Nyt ollaan vaarallisella tiellä Kaarinassa. Varsinkin, kun mitään isompaa keskustelua ei verojen nostosta käyty. Pimeässä on helppo tehdä päätökset ja olla hiljaa asukkaille siitä, mitä tekee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s