Häkkyräharjoitus

on

wp_20160918_18_51_10_pro

Olinpa kuulemassa Sote uudistuksen tilannetta Varsinais-Suomessa. Esityksen piti muutosjohtaja Antti Parpo. Uudistus koskettaa liki puolta miljoonaa ihmistä 27 kunnassa. Henkilöstöä on noin 21 000. Kyse on siis todella isosta ihmismäärästä. Kyse on myös palveluista, joita me kaikki käytämme jossain vaiheessa elämäämme.

Miksi tähän on ryhdytty? Puhutaan paljon kokonaiskustannusten hallinnasta. Hieno tavoite. Puhutaan myös valinnanmahdollisuuksista. Mutta kukaan ei oikein tiedä, mitä kaikkea lopputulos oikeastaan tuo tullessaan.

Yksi haaste on se, että tuottajista halutaan yhtiöitä. Mutta yhtiöiden työntekijät eivät voi tehdä viranomaispäätöksiä. Niitä tehdään todella paljon sekä terveyshuollossa että sosiaalityössä. Tarvitaanko kuntiin uudet päätöksentekijät, jotka suhaavat eri yhtiöissä tekemässä päätöksiä tapaamatta ihmisiä, kuuntelemalla pelkästään yhtiön työntekijän näkökulman?

On myös metkaa miettiä, mihin näiden palveluntuottajien ansaitsemat rahat kulkeutuvat: omistajilleen Neitsytsaarien veroparatiisin kautta vai minne? Kyse ei ole nimittäin ihan pikkurahasta ja kyse on kuitenkin meiltä kerätyistä veroista.

Itku ei kuitenkaan nyt auta. Hallitus vie uudistusta eteenpäin. Nuo valuviat tulee vain korjata. Ja ne on hyvä korjata ennen uuden käynnistymistä eikä sen jälkeen.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s